Opustila nás sochárka Andika Beráková

S ľútosťou oznamujeme, že v piatok 29.9. 2023 zomrela výtvarníčka Andika (Drahomíra) Beráková.
Drahomíra Beráková sa narodila a skoro celý život prežila v Žiline. Študovala na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave a potom na VŠVU v Bratislave, oddelenie figurálnej plastiky prof. Jozefa Kostku. Vo svojej tvorbe sa venovala komornej i monumentálnej plastike, kresbe, návrhom plakiet a medailí, v neskorších rokoch aj maľbe.

Dominantnou témou tvorby vždy bola žena; zobrazovala ju v plnom objeme aj v plošnej siluete. Bola pre ňu symbolom ľudskosti a radosti, neskôr materstva, starostlivosti a ochrany. Od realistického zobrazenia sa Drahomíra Beráková postupne cez zjednodušovanie tvarov dostala k abstrakcii, za ktorou je stále možné cítiť inšpiráciu ženským telom. Jej cit pre vibráciu plôch a vnútornú dynamiku tvarov môžu Žilinčania aj dnes obdivovať v architektúre a vo verejnom priestore Žiliny. Drahomíra Beráková realizovala množstvo monumentálnych diel na objednávku, najmä v 70. a 80. rokoch: „Ochraňuj“ – epoxidová socha matky ochraňujúcej svoje dieťa na Hlinách VI, „Matka“ – kamenná socha na Hlinách VII, „Príchod“ – kamenná socha pred Strednou zdravotníckou školou, „Radosť“ – kamenná socha na Vlčincoch, „Popoludnie“ – kamenná socha na Predmestskej, drevené reliéfy na radnici, v Dome umenia Fatra či na vysokoškolských internátoch na Vlčincoch a ďalšie.

Drahomíra Beráková bola manželkou výtvarníka Ladislava Beráka, s ktorým vystavovala vo výstavnej sieni Laca Novomeského v Bratislave v roku 1988. Z jej samostatných výstav spomenieme výstavu v PGU v Žiline v roku 1978, 2004 a výstavu v SOHO1 miniGallery z roku 2018.