suvenir edícia Žilina 2023 / VÝSTAVA

contemporary_suvenir je platforma, ktorej cieľom je podporovať tvorbu súčasných slovenských suvenírov s umeleckou hodnotou. Veríme, že suvenír, ako spomienkový predmet z ciest, dar do zahraničia zo Slovenska alebo umelecký predmet v interiéri môže a má mať hodnotu – vizuálnu, príbehovú, umeleckú. A dúfame, že tento svet potrebuje viac umenia, krásy, a menej masovo vyrábaných magnetiek a lacného textilu. Doposiaľ sme s projektom navštívili tieto miesta, Čičmany, Ružomberok, Trenčín, Orava, Spiš, Turiec a Bratislavu. V roku 2023 sme sa za námetmi a inšpiráciou vybrali do Žiliny a jej okolia v spolupráci s PGU Žilina a Stanica Žilina Záriečie.

Vznikol 8. ročník projektu a nová séria návrhov na suveníry, inšpirovaná mestom Žilina. V rámci suvenir Žilina 2023 si autorka projektu Nina A. Šošková (sochárka) prizvala do spolupráce umelcov a dizajnérov: šperkárku Kristýnu Španihelovú, výtvarníka a maliara Stana Ondruša, úžitkovú dizajnérku Minku Klbečkovú, grafickú dizajnérku Barboru Chiappini, typografa a grafického dizajnéra Juraja Blaška, sochára Jaroslava Kyšu, grafičku Evu Čarnokú, vizuálnu umelkyňu Danielu Krajčovú a grafickú dizajnérku Luciu Švagerkovú. Každý z nich vytvoril originálny návrh pre suvenír, ktorý je odprezentovaný na spoločnej výstave (suvenir Žilina 2023 / 12.12. 2023 - 2.3. 2024) v priestoroch PGU Žilina. Pozývame na výstavu!

Za spoluprácu a organizačnú výpomoc v rámci 8. ročníka ďakujeme všetkým kolegom a priateľom z PGU Žilina, ďalej Stanici Žilina-Záriečie a Novej Synagóge. Rovnako ďakujeme za produkčnú výpomoc a priateľskú ruku dizajnérke Lucke Švagerkovej, Richardovi Augustínovi, Andrei Ziman Babčanovej a Ivane Klimovej. Veľká vďaka patrí aj vám všetkým, čo fandia a držia palce myšlienke “contemporary_suvenir”!
Nina A. Šošková, zakladateľka projektu contemorary_suvenir a kurátorka výstavy

Realizáciu výstavy z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.