MULTIVERZUM / otvorenie výstavy

POZÝVAME V UTOROK 25. 6. 2024 o 17.00 h. DO POVAŽSKEJ GALÉRIE UMENIA V ŽILINE! OTVÁRAME NOVÚ VÝSTAVU. PRIVÍTAJTE S NAMI MAĽBY! VEĽA MALIEB!

Výstava prináša pohľad do aktuálnych podôb maľby v tvorbe najmladšej a mladej generácie umelkýň a umelcov, ktorí po skončení štúdií kontinuálne tvoria na Slovensku, či v zahraničí, najmä v Českej republike. Viacerí z nich boli finalistami alebo priamo či ocenenými autormi súťaže Maľba roka. Projekt je v tomto výrazne podobný výstave, ktorá sa v PGU v Žilinekonala v roku 2005 (Prievan v súčasnej slovenskej maľbe). Hoci dnes nie je v pozícii razantne „znovu nastupujúceho tradičného média" ako bolo viditeľným približne v prvej polovici nultých rokov (udialo sa tak po dlhšie trvajúcom čase po dominancii nových médií a intermédií v 90. rokoch), predsa len - z hľadiska ucelenej a silnej generačnej vlny ide o viditeľné výrazné špecifikum na poli súčasného slovenského umenia.

Vystavujúci autori: Zoltán Agócs, Ján Bátorek, Zuzana Badinková, Kristína Bukovčáková, Daniela Chrienová, Roman Ďurček, Peter Decheť, Gabriela Doľacká, Juraj Florek, Kateřina Kocourková, Dominika Kováčiková, Katarína Magdiaková, Natália Okolicsányiová, Miroslav Pelák, Kristína Rambousek, Martina Rötlingová, Roman Rembovský, Miroslav Sandanus, Michaela Šuranská, Natália Šimonová, Juraj Toman, Šimon Tóth, Dušana Vrbovská
Kurátorka: Jana Farmanová
Spolukurátorka: Mira Sikorová-Putišová
V spolupráci: s Katedrou maľby Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici