Komentovaná prehliadka výstav LUCIA MARCUCCI & VINCENT HLOŽNÍK + zraková rozcvička

Považská galéria umenia v Žiline srdečne pozýva v piatok 1. 7. 2022 o 17.00 h na zážitkovú komentovanú prehliadku výstav LUCIA MARCUCCI a VINCENT HLOŽNÍK vo výstavných priestoroch stálej expozície Vincenta Hložníka.

Predstavíme Vám významnú taliansku umelkyňu, opakovane vystavujúcu na Bienále v Benátkach (1972, 1978, 2009, 2011), ktorá vo svojej tvorbe prepožičiava masmédiám svojský pôvab. Pripisujúc slovám nové významy, neopomína ani tému vojny a znásobuje tak umelecký odkaz Vincenta Hložníka.

Súčasťou prehliadky bude aj zraková rozcvička: Čo vidíme, keď pozorujeme obraz? Čo ako prvé upúta našu pozornosť? Koľko času je “potrebné” mu venovať? A ako sa správa motív smerom k nám, vnímateľom? Uchopiť zrakom umelecké dielo v jeho celistvosti, nie je vôbec ľahké! Mnohé detaily neobjavíme na prvý pohľad, i keď sú často dôležité pre pochopenie diela. O význame precízneho pozorovania sa presvedčíme pomocou zrakového tréningu. Zahráme sa pri tom s vizuálnou pamäťou na vybraných obrazoch Vincenta Hložníka a Lucie Marcucci v príjemnej večernej atmosfére.
Veronika Kubišová, galerijný pedagóg PGU Žilina

Projekt je realizovaný s podporou Fondu na podporu umenia.

FPU je hlavným partnerom projektu.

Výstava Lucia Marcucci v Považskej galérii v Žiline je jedným z kľúčových podujatí 15. ročníka talianskeho festivalu na Slovensku Dolce Vitaj. Organizátor: Taliansky kultúrny inštitút.