Komentovaná prehliadka výstavy BOL SOM TAM, SOM TU s autorom Zoltánom Agócsom – 8. 9. 22 o 17 h

Považská galéria umenia v Žiline Vás srdečne pozýva na komentovanú prehliadku výstavy Bol som tam, som tu s autorom Zoltánom Agócsom vo štvrtok 8. septembra o 17.00 h. vo výstavných priestoroch na 1. poschodí!

Výstava veľkoformátových malieb Zoltána Agócsa je pokračovaním v témach z predchádzajúcich období tvorby a zároveň odbočkou k novým motívom a formám. Inštalácia v Považskej galérií umenia predstavuje novovybudovaný priestor z malieb, v ktorom sa divák intuitívne posúva tam, kam ho autor navedie. Maľba tu predstavuje nielen plochu, ktorá môže byť pozorovaná, ale priestor, ktorý obklopuje: zo všetkých strán, zhora aj zdola. Tento priestor potrebuje fyzickú prítomnosť človeka, aby v úplnosti dosiahol pointu.

Prezentované maľby sú inštaláciou poskladanou z nových diel aj zo starších malieb, ktoré boli v inom kontexte vystavené na predchádzajúcich výstavách autora. Niektoré maľby „to dotiahli“ na aktuálnu výstavu bez zmeny, do iných Zoltán vstúpil, časť zatrel, premaľoval. Do nového obrazu presakujú spodné vrstvy v nerozlúštiteľných fragmentoch, pôvodné figúry či architektúra sa rozmazávajú a ustupujú novému obsahu. Zoltán tak využíva staršie práce, recykluje ich, a to nielen ako hmotný materiál, ale ako vlastné videnie niečoho, čo pominulo, už neexistuje, ale zároveň tu neodškriepiteľne bolo a zanechalo stopu. Tieto návraty a zásahy do vlastných prác a odmietanie nedotknuteľnosti dokončeného obrazu sú pre Zoltána Agócsa typické. Rovnako ako konštruovanie maliarskych objektov z plátien a ich rámov – obrazy tak vytvárajú sami sebe prostredie, sú vlastnou architektúrou výstavy.

Veľkú časť vystavených diel tvoria maľby, ktoré boli prezentované v roku 2020 v Novej synagóge v Žiline. Teraz však dochádza k transformácií funkcie väčšiny z nich – nainštalované rubovou stranou sa stávajú pozadím, mriežkovanou stenou, na ktorú autor vešia ďalšie maľby. Zároveň je ale divákovi umožnené nahliadnuť do zákulisia a z nepriaznivého uhla vidieť pôvodnú pohľadovú stranu obrazu. Zoltán ju nepopiera. Bol tam, ale už je tu. Týmto spôsobom poukazuje na leitmotív celej výstavy – človeka v jeho prítomnosti tvorí všetko, čo má za sebou. (Kristína Hermanová, kurátorka výstavy)

Výstavou vás prevedie Zoltán Agócs. Komentovaná prehliadka je zahrnutá v cene bežného vstupného.

Tešíme sa na Vás!